Finančná správa zadržala stovky cigariet na piešťanskom letisku

03.08.2024 Piešťany

Piešťany 2. augusta (TASR) - Príslušníci finančnej správy (FS) zadržali stovky cigariet na piešťanskom letisku. V tejto súvislosti FS poukázala na to, že malé letiská sú "magnetom" pre pašerákov, ktorí si myslia, že úroveň kontrol by tam mohla byť nižšia ako na tých frekventovaných. TASR o tom informoval hovorca FS Daniel Súkup.

"Pri výkone dnešnej kontroly na piešťanskom letisku, vykonávanej v rámci colného dohľadu po prílete linky z tureckej Antalye, príslušníci finančnej správy opäť zachytili väčšie množstvo cigariet. Dotknutá cestujúca sa z letiska vybrala zeleným pruhom, čím deklarovala, že nemá žiaden tovar podliehajúci colnému dohľadu, teda precleniu," priblížila FS.

Následná kontrola batožiny príslušníkmi FS z Trnavy však zistila, že cestujúca má pri sebe päť kartónov cigariet v počte celkovo 1000 kusov. FS pripomína, že v leteckej doprave je podľa predpisov možné oslobodiť od cla maximálne 200 spotrebiteľských kusov cigariet na cestujúceho. Preto boli zvyšné štyri kartóny v počte 800 kusov, ktoré neboli označené slovenskou kontrolnou známkou, zaistené. Do režimu voľného obehu bolo prepustených 200 kusov a cestujúcej bola udelená pokuta.

FS upozornila, že po mesiaci ide už o druhý záchyt na tomto letisku, keď 1. júla zaistili 1000 kusov cigariet. "K pašovaniu cigariet dochádza často z nevedomosti a neznalosti zákona, no stredné a malé letiská na Slovensku, ale aj v okolitých krajinách predstavujú riziko vytvárania nelegálnych koridorov pre možné pašovanie rôzneho tovaru," uzavrela FS.
 

Vyberte región

mark